+36 68 680 00

5900 Orosháza, Dózsa György utca 9.

2023. 11. 06.

Gyomaendrődi járás szélessávú fejlesztései

A gyomaendrődi járásban elindult az optikai hálózatok építése, a szupergyors internet program megvalósítási szakaszba lépett.

A gyomaendrődi járás területén elindult a SZUPERGYORS INTERNET szolgáltatást biztosító optikai hálózatfejlesztés. A fejlesztést az Oros-Com Kft. hajtja végre a Széchenyi2020 program keretében 72,18 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének 90%-a. A befejezés tervezett dátuma 2022.03.31. Projektazonosító: GINOP-3.4.1-20-2021-00020.

A beruházás elvégzésének célja, hogy azokon a kistelepüléseken illetve településrészeken, ahol a jelenlegi hírközlési infrastruktúra nem alkalmas megfelelő sebességű Internet-hozzáférés biztosítására, a projekt keretében az adott területen megépítésre kerülő új hírközlő hálózat minden háztartás számára legalább 30 Mbps sebességű Internet szolgáltatás igénybevételének lehetőségét biztosítsa és ezáltal mindenki számára váljanak elérhetővé a modern digitális szolgáltatások (Internet, Digitális TV, Telefon, stb.), közösségi portálok, e-közigazgatás és minden más hírközlési szolgáltatás, ami eddig csak a fejlett régiókban állt rendelkezésre.

A fejlesztés további célja, hogy azon települések közhivatalait, intézményeit, amelyek eddig nem tudtak kapcsolódni a közhálóhoz megfelelően az elégséges átviteli sebesség hiányában, a fejlesztés eredményeként megvalósult új optikai körzethálózat nagy sebességű összeköttetéssel kapcsolja össze a járási központokkal.

Az Oros-Com Kft. által elvégzésre kerülő fejlesztés a legmodernebb FTTH (optika a lakásokig) technológiák alkalmazásával kerül megvalósításra, azaz minden magánszemély, közintézmény, üzleti előfizető, aki igénybe veszi az új szélessávú szolgáltatásokat, a végberendezésig fénykábelen keresztül kapja a digitális jeleket. A Szupergyors Internet projekt keretében megvalósításra kerülő FTTH optikai hálózatok a jövő elvárásainak is megfelelnek, mivel az üvegszálas technológia magában hordozza az Internet sebesség további növelésének lehetőségét.

A már hosszú ideje főként szélessávú hírközlési és Internet szolgáltatást nyújtó magyar tulajdonú társaság a fejlesztést a Széchenyi 2020 program keretében valósítja meg európai uniós támogatás segítségével a járásban, így biztosítva a Szupergyors Internet hálózathoz való csatlakozás lehetőségét. A projekt várhatóan az egyes hálózatszakaszok engedélyezésének függvényében várhatóan 2023 tavaszára készül el.

További információ kérhető:
Szabó Ferenc, műszaki igazgató
Elérhetősége telefonon: (68) 680-000, emailen: cegvezetes@oroscom.hu